Tko je bio Julije Nepot?

Julije Nepot rođen je u Saloni oko 430. godine. Podrijetlom je bio Dalmatinac. Na vlast dolazi 474. godine, neznatno prije pada Rimskog Carstva, te je posljednji službeno priznati car na zapadu. Dolazi iz ratničke obitelji, te je svog strica Marcelina pratio na svim bojištima dok Marcelino nije umro 468. godine. Time naslijeđuje strica kao vojni zapovjednik.

U međuvremenu na prijestolje Zapadnog Rimskog Carstva dolazi Glicerije koji nije bio u dobrim odnosima s vladarom istočnog Rimskog Carstva, Leonom I. S obzirom da je Julije Nepot preko svoje žene bio u rodbinskoj vezi sa carem Leonom I., on ga šalje na pohod u Rim kako bi sa prijestolja maknuo Glicerija. No, Leon I. umro je prije nego što je Glicerije svrgnut, te carem postaje njegov unuk Leon II. 474. godine, Nepot je uspješno osvojio Rim, te je Glicerija zareJulius Neposdio i učinio ga biskupom u Saloni, nadajući se kako će mu tamo biti manja prijetnja. Ovim činom Nepot je postao carem Zapadnog Rimskog Carstva, a do promjena dolazi i na istoku, gdje Leona II. nakon smrti zamjenjuje njegov otac Zenon.

Kraj Nepotove vladavine događa se već sljedeće godine, 475. kada car postaje Romul. Za ovo je odgovoran sam Nepot, koji je Romulova oca Oresta učinio vojnim zapovjednikom. Orest je pak podmitio trupe u svoju korist obećavajući im velike posjede po Zapadnom Rimskom Carstvu, te se okreće protiv Nepota i diže ustanak. Ovo prisiljava Nepota da se vrati u Salonu i potraži pomoć Istočnog Rimskog Carstva. No pomoć nije uspio dobiti zbog toga što se protiv vladavine Zenona podigao ustanak. Tako je Orest za sebe pridobio Istočno Rimsko Carstvo, te postavio sina na prijestolje. No Romul nije bio priznat kao car, što je formalno još uvijek značilo da je Nepot bio car sve do svoje smrti 480. godine. Kako Romula nisu priznali ni istok, a ni Galija, on je vladao samo Italijom. Zbog manjka prostora nije mogao vojnicima isporučiti njihovu zemlju, te su se oni pobunili protiv Romula.