Poznati ljudi naše zemlje

Kroz svoju dugotrajnu povijest, Hrvatska je svijetu dala neke od važnijih svjetskih ličnosti, znastvenika i inovatora, koji su i dan danas cijenjeni svuda. Valja spomenuti neke od najpoznatijih:

  • Faust Vrančić (1551. – 1617.), bio je izumitelj padobrana. Napisao je knjigu “Novi strojevi” sa čak 56 izuma koji obuhvaćaju mostove, satove, zaprežna kola… neki izumi su njegova autentična riješenja, a neki samo nadogradnja starih.
  • Ivan Blaž Lupis (1813. – 1875.), izumio je torpedo, čime je započela proizvodnja u Rijeci. I u današnje vrijeme torpedo je potpuno isti.
  • Franjo Hanaman (1878. – 1941.), izumitelj je prve električne žarulje sa metalnom niti, koja je bila puno ekonomičnija od prijašnjih žarulja sa ugljenom niti.
  • Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski izumitelj poljskog podrijetla, imao je iza sebe oko 80 izuma, među njima i termos-bocu i rotirajuću četkicu za zube, ali najpoznatiji je po svom izumu automatske mehaničke olovke i nalivpera sa krutom tintom. Osim toga, izumio je ili unaprijedio anodne baterije, tlakomjer, dinamometar, ebonit za izradu gramofonskih ploča. Konstruirao je i zrakoplov koji je bio dovoljno jednostavan da ga svatko može pilotirati bez dugotrajne obuke i pripreme.
  • Naravno, ne smije se zaboraviti vjerojatno naš najveći i najpoznatiji izumitelj, Nikola Tesla. Iako srpskog podrijetla, smatran je hrvNikola Teslaatom, gdje je rođen i školovan, te je i sam rekao “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom”. Najpoznatiji je po izumu izmjenične električne struje. 1844. otišao je u SAD, te se 1848. zaposlio se kod Thomasa Alve Edisona, također izumitelja, koji je podržavao istosmjernu električnu struju. Tesla, kao pristaša izmjenične električne struje kod Edisona je naišao na nerazumijevanje, te je 1885. osnovao vlastitu kompaniju gdje je radio na patentima kojima je dokazivao prednosti izmjenične struje. Prijavio je 112 patenata u Sjedinjenim Američkim državama, i još stotinu u drugim državama. On je svakako jedan od najvećih izumitelja ikada, ne samo hrvatskih, već i svjetskih.