Kratka povijest Hrvatske

Povijest naše domovine Hrvatske datira još od 7. stoljeća, kada je hrvatski narod osnovao dvije neovisne kneževine. Naš prvi kralj Tomislav ujedinio je te dvije kneževine te je okrunjen 925. godine. Hrvatsko Kraljevstvo trajalo je sve do 1102. godine, kada je kralj Zvonimir ubijen na saboru naroda, te je prema legendi bacio kletvu da više nemamo hrvatskog vladara, što se obistinilo za čak punih 9 stoljeća.

U međuvremenu, potpisan je ugovor s tadašnjom Ugarskom, nazvan Pacta conventa, prema čemu smo dobili ugarskog vladara, ali sačuvali smo unutarnju upravu, poreze, sabor i elemente državne posebnosti. U personalnoj uniji sa Ugarskom uveden je drugi tip feudalizma, što dovodi do jačanja hrvatskog plemstva, kao što su Frankopani i Šubići.

Zajedno su Hrvatska i Ugarska činile jaku vojnu silu, opirući se svim neprijateljima, a naročito tatarskom napadu sredinom 13. stoljeća.

the Dubrovnik RepublicU ovo vrijeme dolazi do jačanja Dubrovačke Republike, važnog središta kulture, književnosti i umjetnosti, koje je vodilo trgovinske rute od Mediterana do Britanije, dok se na hrvatsko-ugarskom prijestolju vodi bitka za vlast, koju naposlijetku dobivaju Anžuvinci, podrijetlom Francuzi. Unutrašnju borbu protiv centralizma iskorištavaju i Osmanlije, koji su porazili susjednu Srbiju u bitci na Kosovu, te su sve više ulazili u Bosnu, približavajući se hrvatskom teritoriju sa više strana. Kada je postao kraljem 1387., Žigmund Luksemburgovac potukao je hrvatski otpor, što su Osmanlije iskoristile i prodrle čak do Celja, putem pljačkajući Hrvatsku. Uslijedio je dugotrajan hrvatsko-turski rat, koji je trajao čak 100 godina, čime je Hrvatska činila predziđe kršćanstva, braneći ostatak Europe od prodora Turaka iz tada okupirane Bosne. Dolaskom sultana Sulejmana II., Osmanlije imaju svoja najveća osvajanja na našim prostorima, kada su osvojili dobar dio hrvatskih prostora i usmjerili se prema Beču. U ovo vrijeme, padom ugarskog kraljevstva, na vlast dolaze Habsburgovci. Uskoro dolazi i do sloma Osmanlija u bitci kod Siska, nakon čega dolazi do posve novog doba za našu Domovinu.