Kada je formirano Hrvatsko Kraljevstvo

Dolaskom slavenskih plemena i mnogih drugih naroda, među kojima se nalaze i Hrvati, u 7. stoljeću na obalno područje Jadrana, započela je suvremena povijest naše zemlje. Kako su Hrvati bili najbrojniji narod koji je došao na ove prostore, ostali manji narodi i slavenske skupine su se asimilirale s brojnim Hrvatima ovoga prostora. Iako su u početku živjeli u plemenima, polako su se počeli preoblikovati u kneževine. Osnovano je nekoliko kneževina i državica, a one su bile podijeljene na Bijelu Hrvatsku i na Crvenu Hrvatsku. Sjever Bijele hrvatske sastojao se od Panonske (Posavske) Hrvatske, a južni i zapadni dio činila je Dalmatinska (Primorska) Hrvatska. Crvena Hrvatska pak se sastojala od 4 male državice, ili kako su se u ono vrijeme zvale, sklavinije. Te sklavinije su Zahumlje, Travunja, Duklja i Paganija. Paganija se još zvala i Neretvanska kneževina. Stotinjak godina poslije bilo je spomena i o prvim oblastima u našim krajevima.

812. godina Hrvatska se dijeli između Bizanta i Franaka, što je prouzročilo pokrštavanje Hrvata sa obje strane. Već u 9. stoljeću gotovo svi Hrvati bili su pokršteni.

Krajem 8. stoljeća pojavljuje se prvi hrvatski vladar za kojeg se može zasigurno odrediti da je hrvatskog podrijetla, te je prvi vladar za kojeg imamo definitivne dokaze da je vladao Hrvatskom. Njegovo ime je Višeslav. No Višeslav nije bio priznat od strane pape, nego je to bio tek slijedeći vladar imena Branimir. On je 879. dobio titulu hrvatskog kneza od pape Ivana VIII.

925. Hrvatska dobiva i prvog kralja te nastaje Hrvatsko Kraljevstvo. To je bio TomisCroatian Kingdomlav, koji potječe iz dinastije Trpimirovića. Pod njegovom vladavinom ujedinjene su Posavska i Primorska Hrvatska, koje su zajedno činile veliku državu. Ovo je Hrvatsku učinilo jednom od najjačih država na ovim prostorima. Izumiranjem ove dinastije, Hrvati su se nakon 10 godina ratovanja nagodili sa Ugarskom, te je kralj 1091. postao Koloman.