Hrvatska u Bizantskom Carstvu

Bizant je za vrijeme vladavine Justinijana I. uspio skupiti dovoljno snage za pokušaj obnove Rimskog Carstva sa središtem u Carigradu, te u obliku u kakvom je bilo prije raspada na Zapadno i Istočno. Justinijan I. rođen je 482. godine, a na položaj cara Bizanta dolazi 527. godine. Nakon što je uspješno uz pomoć svojih vojskovođa Belizarija i Narzesa protjerao Ostrogote, 555. godine Justinijan I. ponovno je zavladao Dalmacijom i Panonijom. Iako je Justinijan sada vladao cijelim Sredozemljem, i dalje nije uspio vratiti velik dio prijašnjih teritorija.

Prije nego je krenuo u osvajanje, nizom reformi najprije je uredio situaciju u unurašnjosti svog carstva. Nakon ovoga kreće u pohod na Ostrogotsko Kraljevstvo. Za dobar početak ratovanja zaslužan je vrlo uspješni vojni zapovjednik Belizarije, koji je slomio Ostrogotsku vladavinu te gotovo završio rat već 540. godine. Sva ova ratovanja iscrpila su bizantsku blagajnu, te je Justinijan naumio Ostrogotima ponuditi sporazum. Htio im je dati dio Italije u zamjenu za pola njihova bogatstva, koje je bilo pozamašno. Justinijan I. je na pregovore poslao Belizarija, koji je uživao povjerenje Ostrogota, usprkos ratu. S obzirom da je Belizarije svrgnuo ostrogotskog kralja, njemu su ponudili tu titulu. On ju naizgled preuzima, ali kada je trebao biti okrunjen, izdao je povjerenje Ostrogota. Dao je uhititi njihove zapovjednike uz namjeru pripajanja Ostrogotskog kraljevstva Bizantu. Ovime se nastavlja rat sve do 555. godine, dok Bizant i dalje nastavlja novčano slabiti.

Na području Balkana, uključujući i naše prostore Panonije i Dalmacije, Bizant je imao velikih probleByzantiumma sa invazijom slavenskih naroda. S druge strane ratuje protiv Perzije na istoku, te zbog već oslabljenog novčanog stanja mora pristati na prestanak rata uz plaćanje danka Perziji. Iako se Bizant u Justinijanovo doba vrlo brzo uzdigao, zbog napada i ratova sa svih strana još brže je osiromašio i oslabio, zbog čega su gotovo svi prostori koje je osvojio u rukama nekoliko slijedećih vladara pripali pod tuđu vlast.